Samebyar riskerar böter på grund av dålig rapportering

Stockholm/Norrbotten (JJ) Naturvårdsverket menar att de fem samebyar som inte rapporterat in avskjutningen på närmare 600 älgar har begått ett jaktbrott och bör bötfällas.

Tidigare i veckan rapporterade Jaktjournalen om att fem samebyar i Norrbotten av olika skäl inte rapporterat avskjutningen på 586 älgar, med följden att närmare 200 000 kronor saknas i uteblivna fällavgifter. Länsstyrelsen menade att det inte hade några åtgärder att vidta i fall som detta, men Naturvårdsverket ser annorlunda på saken.

– Vid utebliven rapportering kan länsstyrelsen begränsa tilldelningen till nästa jakt. Dessutom är det ett brott mot jaktlagstiftningen att inte rapportera och påföljden är böter. I det här fallet känner jag inte till några detaljer om länsstyrelsen har påtalat det här till berörda och informerat om att man är beredd att gå vidare till polis och åklagare, säger Christer Pettersson vid Naturvårdsverket till P4 Norrbotten.

Femte paragrafen i Jaktförordningen föreskriver att senast två veckor efter jaktstopp ska fällda älgar rapporteras.

AKTUELLT

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Annonser