Samebyar nära gå under av rovdjursstrycket!

VALSJÖBYN(JJ). Rovdjurstrycket ställer till stora problem för de tre samebyarna i Krokoms kommun. Nu vill samerna se en kraftig minskning av rovdjursstammen för att rädda en rennäring som annars riskerar att gå under. – Det är förfärligt. Av kalv­arna som föds i maj blir bara 10–15 procent ett år, säger Marianne Persson, ordförande i Jiingevaerie sameby, till Östersunds-Posten.

Enligt samebyarna ligger förlusten nu på cirka 50 procent per år istället för en förlust på tio procent, som man enligt en överenskommelse med Naturvårdsverket ska tåla. 

Ett riksdagsbeslut som tagits säger att renskötelsn inte för försvåras på grund av rovdjursskador. 
Nu vill samerna ha ett besked vad detta egentligen innebär i praktiken. 
Det här rapporterar Östersunds-Posten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser