Samebyar får skyddsjaga lodjur

Vilhelmina (JJ) Länsstyrelsen har fattat två beslut om skyddsjakt på tre lodjuri området kring Vilhelmina. Vilhelmina södra sameby har beviljats skyddsjakt på två lodjur och Vilhelmina norra sameby har beviljats skyddsjakt på ytterligare ett lodjur.

Orsaken till beslutet är att båda samebyarna riskerar oacceptabla skador och störningar på renskötseln, rapporterar Länsstyrelsen i Västernorrland i ett pressmeddelande. Samebyarna har därför ansökt om att få fälla sammanlagt tre lodjur.

Just nu är det svåra betesförhållanden. Det i kombination med att lodjur jagar renhjordarna har gjort att skadorna för renarna blivit så stora att samebyarna vänt sig till länsstyrelsen och bett om hjälp. Länsstyrelsen har även kunnat dokumentera att lodjur jagat renarna så att hjordarna splittrats vilket i sin tur fått till följd att renarnas betesro har störts och djuren har stressats.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser