Sameby vill skjuta lodjur

Tornedalen (JJ) Korju sameby har ansökt till Norrbottens länsstyrelse om att få skjuta ett lodjur som specialiserat sig på att döda renar.

För två år sedan fick samebyn tillstånd att skjuta lodjuret, men då lyckades man inte. Förra året fick man inget tillstånd. Enligt rovdjursspårare handlar det om en stor lodjurshanne som specialiserat sig på att döda vajor och gör mycket stor skada.
Lodjuret har visat sig vara svårfångat och samebyn vill få hjälp av länsstyrelsen att fånga lon med hjälp av helikopter. Om det inte skulle fungera vill samebyn få tillstånd att nyttja skoter för att fälla lodjuret.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser