Sameby vill inskränka ortsbojaktlagens älgmarker

Tärnaby (JJ) Vapstens Sameby tycker att deras älgjaktsmöjligheter är för begränsade och skriver nu till Länsstyrelsen att de vill ha fler älgar på tilldelningen, något som berör bortåt 25 ortsbojaktlag i området, skriver Lokaltidningen.

Syftet med samebyns begäran är framför allt att minska olägenheterna med jaktupplåtelserna på rennäringen men också för att samebyn ska erhålla en högre tilldelning av älg, eftersom inkomsterna av jakt är av stor betydelse för de enskilda renskötselföretagen, skriver samebyns ordförande Lars-Anders Ågren i skrivelsen.

Samebyn vill inskränka jaktmarkerna för ortsbor som jagar älg. De menar att många i de jaktlagen inte alls är ortsbor och i en del fall inte ens svenskar och på så sätt inte uppfyller kraven för att få ta del av jaktupplåtelse på samebyns året-runt-marker, rapporterar Lokaltidningen.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser