Sameby vill inskränka ortsbojaktlagens älgmarker

Tärnaby (JJ) Vapstens Sameby tycker att deras älgjaktsmöjligheter är för begränsade och skriver nu till Länsstyrelsen att de vill ha fler älgar på tilldelningen, något som berör bortåt 25 ortsbojaktlag i området, skriver Lokaltidningen.

Syftet med samebyns begäran är framför allt att minska olägenheterna med jaktupplåtelserna på rennäringen men också för att samebyn ska erhålla en högre tilldelning av älg, eftersom inkomsterna av jakt är av stor betydelse för de enskilda renskötselföretagen, skriver samebyns ordförande Lars-Anders Ågren i skrivelsen.

Samebyn vill inskränka jaktmarkerna för ortsbor som jagar älg. De menar att många i de jaktlagen inte alls är ortsbor och i en del fall inte ens svenskar och på så sätt inte uppfyller kraven för att få ta del av jaktupplåtelse på samebyns året-runt-marker, rapporterar Lokaltidningen.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser