Sameby vill ha skyddsjakt i renbetesland

Idre(JJ) Idre sameby kräver att det bara ska vara skyddsjakt på varg i renbetesland. Samebyn är därför kritisk till det beslut som länsstyrelsen tidigare tog om licensjakt inom detta område.

Länsstyrelsens beslut gällde fyra vargar.
– När länsstyrelsen fattade sitt beslut begärde vi att de skulle ompröva beslutet om licensjakt. Ska vi ha jakt här på varg ska det vara skyddsjakt, säger Benny Jonsson, ordförande och rovdursansvarig i Idre sameby, till Borlänge Tidning.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser