Sameby stämmer staten – vill bestämma över jakten och fisket

Gällivare (JJ) Efter sex års väntan börjar idag förhandlingarna i Gällivare tingsrätt i målet mellan Girjas sameby och staten om egen förvaltning av småviltsjakt och fiske.

För ganska precis sex år sedan lämnade Girjas sameby in en stämningsansökan mot staten.

Förvaltningen av småviltsjakten och fisket har sedan 1993 skötts av staten. Innan dess förvaltades jakten av samebyarna.

Målet kretsar kring samebyns krav på att rätten att förvalta småviltsjakt och fiske ska tillhöra dem. Markområdet i fråga rör Gällivare kronoöverloppsmark 2:1 i gränslandet mellan Gällivare och Kiruna kommuner.

Enligt samebyns ordförande är svårt att säga hur jakten och fiske ska förvaltas ifall man vinner målet.
– Vi vill inte ha ytterligare polarisering utan vill hitta ett klokt och hållbart sätt att förvalta naturresurserna på, säger Mats Berg.

Själv är han övertygad om att samebyn går vinnande ur den 18 dagar långa förhandlingsprocessen.

Daniel Kjellman är byråchef hos Justitiekanslern och handläggare i Girjasmålet.

– Staten tycker att det är bra att ärendet prövas, det är ett stort och komplicerat mål med viktiga frågor, säger han, till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser