Sameby överklagar jaktbeslut

Östersund (JJ) Ruvhten Sijte sameby överklagar fem länsstyrelsebeslut om jakträtt på statlig mark i fjällen.

Besluten som överklagats till Regeringen och som ska hanteras skyndsamt berör fem jakträttsbeslut på statlig fjällmark. Samebyn menar att länsstyrelsens beslut att ge personer jakträtt i områden som används av samebyn stör renskötseln och inkräktar på samernas jakträtt.

Samebyn vill begränsa jaktmöjligheterna för de som fått jakträtt och menar att jakten endast ska få bedrivas i mindre områden och under en vecka i september, därefter endast på helger fram tills mitten av oktober, rapporterar Östersundsposten.

Nu ska Näringsdepartementet hantera överklagan. Samebyn har begärt inhibition.

 

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser