Sameby kräver skyddsjakt

Pessinki (JJ) En varg har senaste tiden rivit 21 renar i Pessinkiområdet i norra Norrbotten. Samebyn kräver att vargen ska avlivas och länsstyrelsen säger att vargens öde hänger på vad den ställer till med.

Vargen har funnits i ett område öster om Laino älv på gränsen mellan Kiruna och Pajala kommuner under en tid. I samma område finns tusentals renar och man misstänker att vargen rivit betydligt fler än de 21 renar som hittats.
Länsstyrelsens personal har tagit DNA-prov på vargen och det tar minst två veckor innan resultatet är klart. Länsstyrelsen vill veta om vargen är en invandrare från Finland eller Ryssland. En varg har tidigare varit synlig i Pessinkiområdet, men den försvann spårlöst.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser