Sameby inför skottpengar på björn!

Västra Kikkejaur sameby i Norrbotten vill att fler björnar ska skjutas på byns åretsruntmarker. Nu har de infört skottpengar!

Västra Kikkejaure sameby inför en belöning på 3000 kronor till den som skjuter en björn på samebyns åretruntmarker. Anledningen är att fler björnar behöver fällas för att minska skadorna för samebyn, uppger SR Norrbotten.

– Vi vill stimulera till en högra avskjutning på våra åretruntmarker, framför allt kalvningsland sensommarland och höstland mellan Arvidsjaur och Arjeplog, säger Jonas Stenberg vice ordförande i samebyn.

Det är en ovanlig åtgärd som samebyn tar till när de vill belöna de som skjuter en björn på markerna. Men då skadorna som björnen ställer till med ökar anses det nödvändigt.

– Vi har inga forskarresultat av hur skada björnen ställer till med, men skadorna är nog mer omfattande än vad vi tror själva, säger Stenberg.

Samebyns marker ligger i det område i Norrbotten där 37 björnar får skjutas, hittills i år har två björnar fällts på markerna där samebyn har sina åretruntmarker. Men för att stimulera jägare till att vara mer i skogen och för att visa sin uppskattning har samebyn fattat beslut att belöna den som skjuter en björn med 3000 kronor.

Jonas Stenberg hoppas nu att det ska ge resultat för samebyns del men att även jägarna kan gynnas av det.

– Vi har nog ett delat intresse eftersom att björnen har både björn och älg på sin matsedel, avslutar Jonas Stenberg vice ordförande i Västra Kikkejaure sameby.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser