Sameby inför skottpengar på björn!

Västra Kikkejaur sameby i Norrbotten vill att fler björnar ska skjutas på byns åretsruntmarker. Nu har de infört skottpengar!

Västra Kikkejaure sameby inför en belöning på 3000 kronor till den som skjuter en björn på samebyns åretruntmarker. Anledningen är att fler björnar behöver fällas för att minska skadorna för samebyn, uppger SR Norrbotten.

– Vi vill stimulera till en högra avskjutning på våra åretruntmarker, framför allt kalvningsland sensommarland och höstland mellan Arvidsjaur och Arjeplog, säger Jonas Stenberg vice ordförande i samebyn.

Det är en ovanlig åtgärd som samebyn tar till när de vill belöna de som skjuter en björn på markerna. Men då skadorna som björnen ställer till med ökar anses det nödvändigt.

– Vi har inga forskarresultat av hur skada björnen ställer till med, men skadorna är nog mer omfattande än vad vi tror själva, säger Stenberg.

Samebyns marker ligger i det område i Norrbotten där 37 björnar får skjutas, hittills i år har två björnar fällts på markerna där samebyn har sina åretruntmarker. Men för att stimulera jägare till att vara mer i skogen och för att visa sin uppskattning har samebyn fattat beslut att belöna den som skjuter en björn med 3000 kronor.

Jonas Stenberg hoppas nu att det ska ge resultat för samebyns del men att även jägarna kan gynnas av det.

– Vi har nog ett delat intresse eftersom att björnen har både björn och älg på sin matsedel, avslutar Jonas Stenberg vice ordförande i Västra Kikkejaure sameby.

2 kommentarer

  • Bra!!!
    Ett bra initiativ. Hoppas de börjar betala skottpengar på varg snart också.

  • Åt rätt håll!
    Heder åt samerna! Har alltid tyckt att den Svenska rovdjurs förvaltningen ska skötas av Sametinget och Svenska Jägarförbundet!

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser