Sameby föreslås skrämma vargen

Överkalix (JJ) Sedan i våras har en varg oroat Ängeså sameby. Vargen märktes med en GPS-mottagare i april och har enligt renskötarna dödat många kalvar och tar upp till fyra renar i veckan. Trots detta säger länsstyrelsen nej till skyddsjakt.

Länsstyrelsens nej till skyddsjakt motiveras med att samebyn inte vidtagit några åtgärder för att skrämma vargen.
Tidigare har vargen skrämts från Gällivare i samarbete med en sameby och länsstyrelsen. Företrädare för Ängeså sameby menar att de försökt skrämma bort vargen, men att den ganska snart kom tillbaka.

3 kommentarer

  • Skrämma ?
    Skrämma den vart då? Till nästa sameby? Eller till fäbodbruket och löshundsjakten i Dalarna?

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser