Sameby fick avslag på skyddsjaktansökan

VÄSTERBOTTEN(JJ). Länsstyrelsen i Västerbottens län har gett avslag på en skyddsjaktansökan från Rans sameby på ett lodjur som ställt till problem. Motiveringen var att licensjakten på lodjur startade i går.

Svenska samernas riksförbund, SSR har kontaktats av samebyn och nu kommer en överklagan att skickas in till Naturvårdsverket.
– Vi tycker att det är ett märkligt resonemang som länsstyrelsen har. Skyddsjakt är en sak och licensjakt en annan. Det är inte säkert att man skjuter just den skadegörande individen under licensjakt eller ens ett lodjur i det aktuella området. Om ett lodjur fälls utanför Umeå så gynnas ju inte samebyn av det, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist i Svenska samernas riksförbund,SSR, till Sveriges Radio Sameradion.

Michael Schneider, på länsstyrelsens naturvårdsenhet, menar att licensjakten bör användas om det går. Han pekar på att skyddsjakt kan vara aktuellt om inte licensjakt är tillåten eller om det handlar om ett akut fall. 
Det här rapporterar Sveriges Radio Sameradion.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser