Sameby fick avslag på skyddsjaktansökan

VÄSTERBOTTEN(JJ). Länsstyrelsen i Västerbottens län har gett avslag på en skyddsjaktansökan från Rans sameby på ett lodjur som ställt till problem. Motiveringen var att licensjakten på lodjur startade i går.

Svenska samernas riksförbund, SSR har kontaktats av samebyn och nu kommer en överklagan att skickas in till Naturvårdsverket.
– Vi tycker att det är ett märkligt resonemang som länsstyrelsen har. Skyddsjakt är en sak och licensjakt en annan. Det är inte säkert att man skjuter just den skadegörande individen under licensjakt eller ens ett lodjur i det aktuella området. Om ett lodjur fälls utanför Umeå så gynnas ju inte samebyn av det, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist i Svenska samernas riksförbund,SSR, till Sveriges Radio Sameradion.

Michael Schneider, på länsstyrelsens naturvårdsenhet, menar att licensjakten bör användas om det går. Han pekar på att skyddsjakt kan vara aktuellt om inte licensjakt är tillåten eller om det handlar om ett akut fall. 
Det här rapporterar Sveriges Radio Sameradion.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser