Sameby får skjuta järvar

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten anser att rovdjurstrycket hotar rennäringen i Maskaure sameby och har därför beslutat om skyddsjakt på järvar.
Maskaure sameby har mycket stora renförluster till rovdjur, inventeringar visar att förlusterna är uppe på 40 procent under vintern. Samebyn själva anser att situationen är nära en kollaps för rennäringen.

Länsstyrelsen bedömer att situationen är ohållbar och risken för fortsatta skador ökar konstant. Därför har man beslutat om skyddsjakt på tre järvar inom samebyns område.

Samebyn ska själva utse jaktledare och meddela länsstyrelsen när skyddsjakten startar.

 

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser