Sameby får fälla sex björnar

Idre (JJ) Idre nya sameby har fått tillstånd att fälla sex björnar i renkalvningsområdet. Jakten drar i gång i dag.

Länsstyrelsen i Dalarnas län som beviljat skyddsjakten ser helst att björnungar skjuts före honan. Skyddsjakten får pågå en månad.

Det är inte tillåtet att genskjuta eller förfölja björnarna med skoter, inte heller att skjuta från skoter. Däremot är helikopter tillåtet att användas.

Det huvudsakliga området för jakten ska ske inom området vid Långfjället men jakten kan komma att utökas till ytterligare område om kalvning påbörjas på Slagufjället.

Björnar kan orsaka stora problem för renskötseln under kalvningsperioden och den beviljade skyddsjakten är ett sätt att lindra skadorna samt en preventiv åtgärd.

– Det är en del i Länsstyrelsens arbete gällande toleransnivån där vi arbetar tillsammans med renskötselområdena. Det arbetet började under 2014 och under fjolåret hade vi en del möten med samebyarna, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på naturvårdsenheten till Dala-Demokraten.

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser