Sameby begär skyddsjakt på varg

Dorotea (JJ) Vilhelmina södra sameby har hos Naturvårdsverket begärt skyddsjakt på den varg som visat sig nära Borgafjäll.

– Motivet är att samebyn förmodar att man har skador i form av dödade renar. Man anser att oron i hjorden beror på den här vargen, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen, till Västerbottens Folkblad.
Ett spillningsprov från vargen ska avgöra om vargen är av skandinavisk eller östlig härkomst. Varg från de östliga länderna anses mer värdefull eftersom de kan vandra söderut och stärka upp den inavlade skandinaviska stammen.
DNA-resultatet från spillningen kan därmed ha betydelse för Naturvårdsverkets beslut.

2 kommentarer

 • Talar i nattmösan
  Samebyn anser och förmodar, tunga argument det där.

 • Källkritik?
  Hur kan ni publicera detta utan att kommentera det orimliga i påståendet om ”Skandinavisk” eller ”Östlig” härstammning?
  Alla dessa vargar är av ”Östlig” eller ryssk härkomst eller hur? Den som påstår annat antingen ljuger, eller så vet de något om utplantering som vi andra inte vet. Enda skillnaden är om de kom för 10 år sedan eller nyligen.
  Om t.o.m. Jakttidningar upprepa lögnerna och halvsanningarna från vargkramarna, kommer det att fördröja en riktig lösning, då opinionen hos stadsborna kommer att hållas kvar längre i tron på dessa lögner. Dessa ”värdefulla gener” är en fantasi från biologerna för att få anslag och något roligt för dem att syssla med. Inget att göra med verkligheten.
  Påståenden om ”utrotningshotade vargar” måste också bemötas med kraft. Vi får inte gå betongbiologernas ärenden genom att upprepa deras (inkomstbringande) lögner!

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser