Sameby begär skyddsjakt på fem lodjur

SVEG(JJ). Länsstyrelsen har fått in en begäran från Handölsdalens sameby om skyddsjakt på fem lodjur i Härjedalen. Samebyn menar att det ökade rovdjurstrycket kan komma att innebära att renskötseln omöjliggörs.

Allt fler rovdjur orsakar problem för rennäringen. Samebyn är orolig för att staten inte kommer att kunna kompensera för lodjursföryngringarna inom deras område.
Vidare framhåller sambyn att Sverige har en skyldighet att se till att det finns förutsättningar för den samiska kulturen att fortsätta existera. 

Det var bara 82 djur som fälldes under licensjakten av den totala tilldelningen på 127 lodjur i det norra rovdjursförvaltningsområdet.
Mot denna bakgrund menar samebyn att skyddsjakt bör beviljas för de antal lodjur som inte fälldes då. 
Det här rapporterar Länstidningen Östersund.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser