Sameby begär skyddsjakt på fem lodjur

SVEG(JJ). Länsstyrelsen har fått in en begäran från Handölsdalens sameby om skyddsjakt på fem lodjur i Härjedalen. Samebyn menar att det ökade rovdjurstrycket kan komma att innebära att renskötseln omöjliggörs.

Allt fler rovdjur orsakar problem för rennäringen. Samebyn är orolig för att staten inte kommer att kunna kompensera för lodjursföryngringarna inom deras område.
Vidare framhåller sambyn att Sverige har en skyldighet att se till att det finns förutsättningar för den samiska kulturen att fortsätta existera. 

Det var bara 82 djur som fälldes under licensjakten av den totala tilldelningen på 127 lodjur i det norra rovdjursförvaltningsområdet.
Mot denna bakgrund menar samebyn att skyddsjakt bör beviljas för de antal lodjur som inte fälldes då. 
Det här rapporterar Länstidningen Östersund.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser