Sameby anklagar politiker för jaktbrott

Tärnaby (JJ) Länsstyrelsen har från Vapstens samebys älgtilldelning räknat bort de älgar sametingspolitikern Lars Jonas Johansson skjutit på byns licensområde. Samebyn har överklagat länsstyrelsens beslut till Naturvårdsverket och anser att Lars Jonas Johansson begått jaktbrott.

Bakgrunden är att Lars Jonas Johansson från Ängesdal i Tärnaby hösten 2012 meddelade länsstyrelsen att han skjutit fyra älgar, två vuxna och två kalvar, på Vapstens samebys licensområde.  

Länsstyrelsen meddelade Vapstens sameby om de skjutna älgarna. Samebyn hävdade att Lars Jonas Johansson inte var medlem i samebyn och därför inte kan jaga inom licensområdet och utnyttja samebyns tilldelning.     

Från Naturvårdsverket säger man att beslut i ärendet sannolikt kommer att tas under den här månaden.   – Men det kan dröja längre om vi bedömer att ärendet är komplicerat, säger jurist Malin Hollberg Malm, till Lokaltidningen.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser