Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

De båda björnskyttarna. Till höger Björn Lindqvist, den andre okänd för JJ.

Ralph Persson, bor och jagar normalt i skogarna runt Ljusdal i Gävleborgs län, ändrade sina planer inför årets premiär och åkte istället till Jämtland.

– Jag vet att tilldelningen blir snabbt fylld hemma i Gävleborg och jag skadade också ett knä i helgen när jag dansade kosackdans. Men det är på bättringsvägen och nu har jakten startat på allvar även för mig och mina kompisar, säger Ralph.

När RJ fått tag på björn började det direkt att gå undan och bukta runt över flera rågångar till andra jaktområden.

– Det här var ju tidigt på morgonen så det var svårt att få tag på folk. Men till slut blev det ståndskall inne på Sörviken och vi bestämde då att jägarna där skulle få ta över jakten och försöka avsluta, vilket de också gjorde. Hur stor björnen är vet jag inte bara att det är en hane och att den blev skjuten inom Jämtlands område 2B, förklarar Ralph.

 

 

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser