Salomonssons hundar fortsätter att leverera

Västerbotten/Västernorrland (JJ) Robert Salomonssons hundar har återigen visat hur duktiga de är på att hitta och jobba med björn. I dag har två björnar fällts för dem. En i Dorotea kommun och en utanför Skarped i Västernorrland.

Dagens björn i Blekavare, fr v Staffan Skoglund, Cato Brusveen och Robert Salomonsson med Turbo.

Robert Salomonsson har jagat i hemmamarkerna hela veckan och norska björnjägare har de senaste dagarna rapporterat mycket spår och björnskit i Blekavare, Dorotea kommun.

– Vi tänkte att det kan vara värt ett försök och jag och några kompisar stack dit för att hitta spår. Turbo letade länge men till slut for han upp i en brant och tog upp en björn, den passerade mig på 40-50 meter men skottet tog för långt bak, berättar Roberg.

Björnen drog ned på farten och Turbo kom ikapp björnen med gångstånd som följd. Efter ett tag gick den rakt ned mot passkyttarna och i pass hos Cato Brusveen.

– Det var en björnhane på 100 kg. Riktigt kul att det lyckades även idag, i morgon ska vi upp tidigt och fortsätta. Björnjakten är nog slut inom några dagar i detta område, Västerbottens inland, säger Roberg.

I år har Robert lånat ut sin 10-årige björnhund Pelton till Lars Boström i Västernorrland, och på en vecka har det skjutis tre björnar för hunden.

– En klasskompis från jägmästarutbildningen, Daniel Ågren, Skarped, var ute och röjde älgpass. När han åkte hem vid  10-tiden i förmiddags sprang en björn över vägen. Han ringde och vid 12-tiden var jag på plats och släppte Pelton, berättar Lars.

Pelton tog spåret och reste björnen efter cirka en kilometer. Det blev direkt såndskall i upptaget, men på fel mark.

– Vi ringde markägaren och fick lov att fortsätta. Jag och Daniel gick in på ståndet helt utan dramatik och Daniel kunde fälla björnen. En hane på 70 kg. Helt sanslöst kul, nu har vi jagat sju dagar, haft fem björnjobb och tre har fällts, berättar Lars Boström.

lars

Daniel Ågren fällde björnhanen på ståndskall för Pelton tidigare idag.

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser