Salomonssons hundar fortsätter att leverera

Västerbotten/Västernorrland (JJ) Robert Salomonssons hundar har återigen visat hur duktiga de är på att hitta och jobba med björn. I dag har två björnar fällts för dem. En i Dorotea kommun och en utanför Skarped i Västernorrland.

Dagens björn i Blekavare, fr v Staffan Skoglund, Cato Brusveen och Robert Salomonsson med Turbo.

Robert Salomonsson har jagat i hemmamarkerna hela veckan och norska björnjägare har de senaste dagarna rapporterat mycket spår och björnskit i Blekavare, Dorotea kommun.

– Vi tänkte att det kan vara värt ett försök och jag och några kompisar stack dit för att hitta spår. Turbo letade länge men till slut for han upp i en brant och tog upp en björn, den passerade mig på 40-50 meter men skottet tog för långt bak, berättar Roberg.

Björnen drog ned på farten och Turbo kom ikapp björnen med gångstånd som följd. Efter ett tag gick den rakt ned mot passkyttarna och i pass hos Cato Brusveen.

– Det var en björnhane på 100 kg. Riktigt kul att det lyckades även idag, i morgon ska vi upp tidigt och fortsätta. Björnjakten är nog slut inom några dagar i detta område, Västerbottens inland, säger Roberg.

I år har Robert lånat ut sin 10-årige björnhund Pelton till Lars Boström i Västernorrland, och på en vecka har det skjutis tre björnar för hunden.

– En klasskompis från jägmästarutbildningen, Daniel Ågren, Skarped, var ute och röjde älgpass. När han åkte hem vid  10-tiden i förmiddags sprang en björn över vägen. Han ringde och vid 12-tiden var jag på plats och släppte Pelton, berättar Lars.

Pelton tog spåret och reste björnen efter cirka en kilometer. Det blev direkt såndskall i upptaget, men på fel mark.

– Vi ringde markägaren och fick lov att fortsätta. Jag och Daniel gick in på ståndet helt utan dramatik och Daniel kunde fälla björnen. En hane på 70 kg. Helt sanslöst kul, nu har vi jagat sju dagar, haft fem björnjobb och tre har fällts, berättar Lars Boström.

lars

Daniel Ågren fällde björnhanen på ståndskall för Pelton tidigare idag.

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser