Salmonella hos vildsvin

Ett vildsvin från Alvesta kommun har testats positivt för salmonella.

I augusti testades ett vildsvin från Alvesta kommun positivt för salmonella. Upptäckten är inte helt förvånande och livsmedelsverket vill uppmana jägarna att vara mycket noggranna med hygienen när de slaktar vildsvin, skriver Lokaltidningen i Ljungby.
Här följer ett par viktiga tips:

• Iaktta god slakthygien. Var försiktig med tarmpaketet för att i möjligaste mån undvika att kontaminera köttet.

• Tänk på handhygien. Det kan finnas bakterier på händer och knivar. När man sedan hanterar slaktkroppen kan bakterierna överföras från händer och knivar till köttet.

• Laga köttet vid minst 70-72 grader Celsius, eftersom salmonella och campylobakter dör vid den temperaturen. 

•Använd inte skärbräda eller kniv som varit i kontakt med rått kött. Ett av de vanligaste sätten att bli smittad av salmonella och campylobakter är att köttsaft från det råa köttet återinfekterar det tillagade köttet när man exempelvis skivar det.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser