Säljakten är historia i Tromsö

Tromsö (JJ) När säljaktsfartyget "Havsel" la till i Tromsö hamn för några veckor sedan var det slutet för en gammal näring och tradition i Nordnorge.

De flesta kvarvarande säljägarna i Nordnorge slutade förra året när 12 miljoner kronor i subventioner försvann ur statens budget. Bjørne Kvernmo var den ende som jagade säl den här vintern.

– Jag gick ut i år för att det är en gammal tradition. Men det är inte möjligt att fortsätta. Det finns ingen ekonomi i jakten, priset på sälskinn är för lågt, sa skepparen Bjørne Kvernmo till Barents Observer, när han kom iland för sista gången efter 40 år som säljägare. När han började fanns det 30 fartyg med säljägare.

Den kontroversiella säljakten har minskat succesivt genom åren och 2010 förbjöd EU handel med sälskinn och kött. På slutet stod de statliga subventionerna för 80 procent av intäkterna.

Bjørne Kvernmo sköt 2.227 sälar den här säsongen. Det beräknas finnas cirka 2 miljoner sälar, skriver Barents Observer.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser