Säljakten är historia i Tromsö

Tromsö (JJ) När säljaktsfartyget "Havsel" la till i Tromsö hamn för några veckor sedan var det slutet för en gammal näring och tradition i Nordnorge.

De flesta kvarvarande säljägarna i Nordnorge slutade förra året när 12 miljoner kronor i subventioner försvann ur statens budget. Bjørne Kvernmo var den ende som jagade säl den här vintern.

– Jag gick ut i år för att det är en gammal tradition. Men det är inte möjligt att fortsätta. Det finns ingen ekonomi i jakten, priset på sälskinn är för lågt, sa skepparen Bjørne Kvernmo till Barents Observer, när han kom iland för sista gången efter 40 år som säljägare. När han började fanns det 30 fartyg med säljägare.

Den kontroversiella säljakten har minskat succesivt genom åren och 2010 förbjöd EU handel med sälskinn och kött. På slutet stod de statliga subventionerna för 80 procent av intäkterna.

Bjørne Kvernmo sköt 2.227 sälar den här säsongen. Det beräknas finnas cirka 2 miljoner sälar, skriver Barents Observer.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser