Säljägare protesterar mot nya jaktregler

Umeå (JJ) Jägareförbundet Västerbotten är mycket kritisk mot Naturvårdsverket och de nya regler för skyddsjakt på säl, som gör det nästan omöjligt att skjuta några sälar.

Naturvårdsvverkets nya regler för skyddsjakt på säl gör det i det närmaste omöjligt att jaga säl på havsisen. ( Foto:iStock)

Naturvårdsverkets nya regler begränsar skyddsjakten efter säl till ett område på maximalt två hundra meter från fiskeredskap.

– Vi kommer att få betydlig färre sälar fällda. Den ambition vi haft om att med hjälp av jakt kanske skapa ett skyggare beteende hos sälarna så att den håller sig lite längre ut från fiskeområdena den chansen minskar, säger Hans Geibrink, Jägareförbundet Västerbotten.

 

– Jag har förståelse för att de tycker att det gör det svårare att jaga efter säl. Det är ju redan från början en svår jakt eftersom att sälen finns ju i vattnet och det där tillfället som man har att skjuta på den är när den sticker upp huvudet, men tanken med vårt beslut är att det ska vara till för just för att freda fiskeredskap och då tror vi att man får bäst effekt om man riktar jakten mot platserna där fisket finns, det säger Emil Ekström på Naturvårdsverket, till P4 Västerbotten.

Med en enda ändring i reglerna ändrade avslutade Naturvårdsverket en månghundara årig jakttradition där jägare rest ut i havsisen med båtar för att jaga säl.

Naturvårdsverkets beslut begränsar jakten till kustremsan eftersom det sällan finns några fiskeredskap i havet när det finns is att jaga sälarna på.
En anrik jaktform har för tillfället gått i graven.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser