Säljägare protesterar mot nya jaktregler

Umeå (JJ) Jägareförbundet Västerbotten är mycket kritisk mot Naturvårdsverket och de nya regler för skyddsjakt på säl, som gör det nästan omöjligt att skjuta några sälar.

Naturvårdsvverkets nya regler för skyddsjakt på säl gör det i det närmaste omöjligt att jaga säl på havsisen. ( Foto:iStock)

Naturvårdsverkets nya regler begränsar skyddsjakten efter säl till ett område på maximalt två hundra meter från fiskeredskap.

– Vi kommer att få betydlig färre sälar fällda. Den ambition vi haft om att med hjälp av jakt kanske skapa ett skyggare beteende hos sälarna så att den håller sig lite längre ut från fiskeområdena den chansen minskar, säger Hans Geibrink, Jägareförbundet Västerbotten.

 

– Jag har förståelse för att de tycker att det gör det svårare att jaga efter säl. Det är ju redan från början en svår jakt eftersom att sälen finns ju i vattnet och det där tillfället som man har att skjuta på den är när den sticker upp huvudet, men tanken med vårt beslut är att det ska vara till för just för att freda fiskeredskap och då tror vi att man får bäst effekt om man riktar jakten mot platserna där fisket finns, det säger Emil Ekström på Naturvårdsverket, till P4 Västerbotten.

Med en enda ändring i reglerna ändrade avslutade Naturvårdsverket en månghundara årig jakttradition där jägare rest ut i havsisen med båtar för att jaga säl.

Naturvårdsverkets beslut begränsar jakten till kustremsan eftersom det sällan finns några fiskeredskap i havet när det finns is att jaga sälarna på.
En anrik jaktform har för tillfället gått i graven.

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser