Sälar orsakar skador för miljoner

Karlshamn (JJ) Trots att sälar orsakar stora skador för yrkesfiskarna, skjuts det färre sälar än man har tillåtelse att fälla. Skärpta regler och svårigheten med att skjuta sälar är några av orsakerna, menar yrkesfiskaren Glenn Fridh i Karlshamn.

Krångliga jaktregler försvårar säljakten (Foto: iStock)

Antalet sälar har de senaste åren ökat kraftigt. Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) ökar populationen med cirka 2.800 sälar per år.

I samma takt ökar sälskadorna – skador som förra året kostade Sveriges yrkesfiskare ca 30 miljoner kronor per år.

Förra året räknade man till över 1.200 sälar på Utklippan i Blekinge, där skyddsjakt bedrivits sedan 2014.

I år är tilldelningen 45 sälar, men hittills har man bara skjutit tre. Och så många fler kommer inte att skjutas tror Glenn Fridh och syftar till skärpta regler kring jakt av säl.

I år står i reglementet att man ska vara inom 200 meter från fiskeredskapen innan man skjuter, vilket inte var fallet förra året.

– Det försvårar jakten, säger Glenn Fridh, till SVT Nyheter Blekinge.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser