Sälar orsakar skador för miljoner

Karlshamn (JJ) Trots att sälar orsakar stora skador för yrkesfiskarna, skjuts det färre sälar än man har tillåtelse att fälla. Skärpta regler och svårigheten med att skjuta sälar är några av orsakerna, menar yrkesfiskaren Glenn Fridh i Karlshamn.

Krångliga jaktregler försvårar säljakten (Foto: iStock)

Antalet sälar har de senaste åren ökat kraftigt. Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) ökar populationen med cirka 2.800 sälar per år.

I samma takt ökar sälskadorna – skador som förra året kostade Sveriges yrkesfiskare ca 30 miljoner kronor per år.

Förra året räknade man till över 1.200 sälar på Utklippan i Blekinge, där skyddsjakt bedrivits sedan 2014.

I år är tilldelningen 45 sälar, men hittills har man bara skjutit tre. Och så många fler kommer inte att skjutas tror Glenn Fridh och syftar till skärpta regler kring jakt av säl.

I år står i reglementet att man ska vara inom 200 meter från fiskeredskapen innan man skjuter, vilket inte var fallet förra året.

– Det försvårar jakten, säger Glenn Fridh, till SVT Nyheter Blekinge.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser