Sälar gillar vindkraftverk

Sälar ger sig gärna in i vindkraftparker till havs, där de lärt sig att det finns fisk, visar en studie som publiceras i Current Biology.

Forskarna satte sändare på knubbsälar och gråsälar vid engelska och nederländska Nordsjökusten och följde dem med hjälp av GPS-mottagare.

En del av sälarna gav sig gärna in i Alpha Ventus-parken utanför Tysklands nordöstra kust och Sheringham Shoal sydväst om Storbritannien. En av sälarna tog sig till samma vindkraftspark tretton gånger i rad och simmade i ett slags rutnät runt pelarna.  

Vindkraftparkerna skapar artificiella rev där kräftdjur trivs, vilket i sin tur lockar fiskar, som sälarna är på jakt efter. Att en del säl trivs bland snurrorna låter troligt, enligt Anna Roos, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet. Tidigare forskning har också visat att tumlare ökat i områden där vindkraftverk satts upp, uppger TT.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser