Sälar gillar vindkraftverk

Sälar ger sig gärna in i vindkraftparker till havs, där de lärt sig att det finns fisk, visar en studie som publiceras i Current Biology.

Forskarna satte sändare på knubbsälar och gråsälar vid engelska och nederländska Nordsjökusten och följde dem med hjälp av GPS-mottagare.

En del av sälarna gav sig gärna in i Alpha Ventus-parken utanför Tysklands nordöstra kust och Sheringham Shoal sydväst om Storbritannien. En av sälarna tog sig till samma vindkraftspark tretton gånger i rad och simmade i ett slags rutnät runt pelarna.  

Vindkraftparkerna skapar artificiella rev där kräftdjur trivs, vilket i sin tur lockar fiskar, som sälarna är på jakt efter. Att en del säl trivs bland snurrorna låter troligt, enligt Anna Roos, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet. Tidigare forskning har också visat att tumlare ökat i områden där vindkraftverk satts upp, uppger TT.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser