Såg tolv vargar på passet

Karlskoga (JJ) Årets älgjakt för Bertil Skagerstrand innehöll en upplevelse som ger en tydlig fingervisning om hur framtiden kommer se ut i de svenska jaktskogarna. Plötsligt passerade tolv vargar hans pass. Två alfadjur och tio valpar.

Bertil Skagerstrand jagar älg i Zindre jaktlag utanför Karlskoga. Han har sett konsekvenserna av en växande vargstam de senaste åren. För fem år sedan sköt jaktlaget nio älgar. Förra året sköt de två älgar. Under årets jakt har de inte sett någon älg alls under jaktens inledande dagar.

I stället dök tolv vargar upp i Bengt Skagerstrands pass vilket gör att laget nu ställer in jakten helt och hållet, bland annat för att skydda de jakthundar som vanligtvis används under jakten.

– Med så här mycket varg vi har i landet blir naturen i obalans. Samtidigt är det ett politiskt förakt för människorna som bor på landsbygden att vi inte har licensjakt på vargen, säger han till Karlskoga tidning.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser