Såg när vargar dödade älg nära hus

Arboga (JJ) – Det var en otäck upplevelse. Det säger den privatperson som i tisdags kväll blev vittne till när två vargar dödade en älgko nära bebyggelse i Arboga.

När älgkon dragits upp ur diket visade hon sig ha skador som tydde på en lång dödskamp. Foto: Privat

Mannen kom körande med sin bil mellan Smedby och Norrby i Arboga kommun, Örebro län. Klockan var kring 18.30.

– Jag såg något som rörde sig i diket. När jag kom närmare såg jag älgben som sprattlade. Det låg en älgko med avslitet öra i diket och längre fram såg jag två vargar, berättar mannen.

Juvret och könet var bland annat bortslitet.

Han backade tillbaka för att komma till en gård där han vet att det bor en jägare.

– Jag ville att älgkon skulle få ett nådaskott, men när vi kom till platsen tio minuter senare var hon död, berättar mannen.

Dramat utspelade sig cirka 200 meter från närmaste boningshus.

– Det var en otäck upplevelse, att se älgkon på det sättet, säger mannen till Jaktjournalen.

 

Älgkon dödades av två vargar mellan Smedby och Norrby nordväst om Arboga.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser