Så mycket är den svenska jakten värd

Östermalma (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har under året genomfört en studie med 6 300 personer för att ta reda på hur mycket jakten är värd. Slutsatsen är det totala värdet landar på närmare fem miljarder kronor.

För tredje gången genomför SLU en omfattande studie om jakten. Alla län är representerade och jägare har fått frågan om hur mycket de betalar för jakten i dag, samt hur mycket de är beredda att betala för jakten. De har också fått frågan om hur mycket viltkött jakten producerar till dem.

Resultatet visar att jaktens totala värde i dag är 4,5 miljarder kronor. Detta är 25 procent högre än 2005, och närmare dubbelt så mycket som 1985-1987 då studien genomfördes första gången.

De 4,5 miljarder kronorna delas upp i köttvärde samt rekreationellt värde och det rekreationella värdet utgör 66 procent av totalvärdet.

I studien har också jägares, skogsägares och bönders attityder till skador dokumenterats.

– Jag är delvis förvånad över att jägare, skogsägare och jordbrukare har så pass lika syn på skadebilden. Det visar att man kanske inte behöver lägga så stort krut på att få jägarkåren att förstå problematiken, säger Fredrik Widemo, en av forskarna på SLU som står bakom undersökningen.

 

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser