Så mycket är den svenska jakten värd

Östermalma (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har under året genomfört en studie med 6 300 personer för att ta reda på hur mycket jakten är värd. Slutsatsen är det totala värdet landar på närmare fem miljarder kronor.

För tredje gången genomför SLU en omfattande studie om jakten. Alla län är representerade och jägare har fått frågan om hur mycket de betalar för jakten i dag, samt hur mycket de är beredda att betala för jakten. De har också fått frågan om hur mycket viltkött jakten producerar till dem.

Resultatet visar att jaktens totala värde i dag är 4,5 miljarder kronor. Detta är 25 procent högre än 2005, och närmare dubbelt så mycket som 1985-1987 då studien genomfördes första gången.

De 4,5 miljarder kronorna delas upp i köttvärde samt rekreationellt värde och det rekreationella värdet utgör 66 procent av totalvärdet.

I studien har också jägares, skogsägares och bönders attityder till skador dokumenterats.

– Jag är delvis förvånad över att jägare, skogsägare och jordbrukare har så pass lika syn på skadebilden. Det visar att man kanske inte behöver lägga så stort krut på att få jägarkåren att förstå problematiken, säger Fredrik Widemo, en av forskarna på SLU som står bakom undersökningen.

 

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Annonser