Så många vargar får fällas i vinter

Kungsbacka (JJ) Länsstyrelserna släpper i dag tilldelningen inför stundande licensjakt på varg. I år får också jägarna i Västmanland jaga varg.

Arkivbild: Istock.

Totalt 22 vargar får fällas under vinterns licensjakt. Enligt länsstyrelsen i Örebro län anser myndigheterna att numerären är ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt. Fem län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet berörs av licensjakten.

Så här ser fördelningen ut.

    • Örebro – 2
    • Dalarna – 6
    • Värmland – 6
    • Gävleborg – 2
    • Västmanland – 6

Jaktjournalen uppdaterar med mer information kring de enskilda länens uttag samt vilka revir de avser jaga i.

• I Örebro län kommer jakten äga rum i Kindlareviret i länets norra del.

• I Gävleborgs län kommer jakten ske i områden där vargen orsakat problem. Länsstyrelsen skriver i ett pressmedelande att jakten koncentreras till reviret Nyskogen norr om Färila.

• Västmanlands länsstyrelse har valt att rikta insatserna mot Kölstareviret norr om Köping, där sex individer får fällas.

• I Dalarnas län kommer jakten bedrivas inom Flatenreviret, söder om Smedjebacken.

• Länsstyrelsen Värmland har beslutat om licensjakt på högst sex vargar inom ett område som omfattar reviret Vimyren, i trakterna kring Ekshärad.

Jakttiden är satt till den 2 januari till och med 15 februari (om inte länsstyrelsen avlyser jakten tidigare.)

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser