Så många hundar föll offer för vildsvin

Kungsbacka (JJ) Varje år skadas eller dödas ett hundratal hundar när de träffar på vildsvin i det fria. Under 2015 var det glädjande nog bara hälften så många hundar som råkade illa ut jämfört med 2014. Var femte vildsvinsskada drabbar en wachtelhund, samtidigt som det är ovanligt att sällskapshundar råkar ut för våldsamma möten.

Skadeanmälningarna minskade med 50 procent 2015 jämfört med 2014. Arkivfoto: Per Jonson

– Vi ser en nedåtgående trend under ett par års tid, trots att antalet vildsvin ökar i landet. Det är riktigt bra och innebär troligen att fler djurägare tar väl hand om sina hundar och utrustar dem med rejäla skyddsvästar, säger Patrik Olsson, affärsområdechef smådjur, Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Agria har under flera år arbetat aktivt för att fler hundar ska bära skyddsväst, bland annat med moroten att man slipper betala självrisk vid en skada om hunden bär en skyddsväst.  En annan bidragande orsak till att siffrorna sjunker kan vara att både jägare och hundar är bättre utbildade idag och att hundarna ofta testas i vilthägn innan det är skarpt läge. 

Det är främst jakthundar och blandrashundar som råkar illa ut i terrängen. Bland jakthundar är det framför allt den populära wachteln som drabbas hårt och står för var femte vildsvinsskada.  Av 2015 års hundratal skadeanmälda hundar är 33 stycken av blandras. Ofta handlar det om blandningar mellan wachtel och gråhund eller jämthund som i stor utsträckning används vid jakt.

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser