Så många hundar föll offer för vildsvin

Kungsbacka (JJ) Varje år skadas eller dödas ett hundratal hundar när de träffar på vildsvin i det fria. Under 2015 var det glädjande nog bara hälften så många hundar som råkade illa ut jämfört med 2014. Var femte vildsvinsskada drabbar en wachtelhund, samtidigt som det är ovanligt att sällskapshundar råkar ut för våldsamma möten.

Skadeanmälningarna minskade med 50 procent 2015 jämfört med 2014. Arkivfoto: Per Jonson

– Vi ser en nedåtgående trend under ett par års tid, trots att antalet vildsvin ökar i landet. Det är riktigt bra och innebär troligen att fler djurägare tar väl hand om sina hundar och utrustar dem med rejäla skyddsvästar, säger Patrik Olsson, affärsområdechef smådjur, Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Agria har under flera år arbetat aktivt för att fler hundar ska bära skyddsväst, bland annat med moroten att man slipper betala självrisk vid en skada om hunden bär en skyddsväst.  En annan bidragande orsak till att siffrorna sjunker kan vara att både jägare och hundar är bättre utbildade idag och att hundarna ofta testas i vilthägn innan det är skarpt läge. 

Det är främst jakthundar och blandrashundar som råkar illa ut i terrängen. Bland jakthundar är det framför allt den populära wachteln som drabbas hårt och står för var femte vildsvinsskada.  Av 2015 års hundratal skadeanmälda hundar är 33 stycken av blandras. Ofta handlar det om blandningar mellan wachtel och gråhund eller jämthund som i stor utsträckning används vid jakt.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser