Så lever du med hund bland fästingar

Efter en jakttur med hunden i Sveriges södra hälft finner man i princip alltid fästingar i pälsen på hunden. Efter flera milda vintrar har fästingarna spridit sig till nya delar av landet. De har också blivit många fler. Det innebär att många hund­ägare måste lära sig leva med fästingar. De små krypen kan sprida flera sjukdomar till både oss och våra hundar. Frågan är hur man tacklar den risken bäst.

Borrelios, TBE, ehrli­chios. Många hund­ägare ryser bara de hör namnen. De fäs­tingburna sjukdomarna är verkliga och konsekvenserna kan bli allvarliga ifall hunden smittas och insjuknar. Men hur orolig ska man vara? Och hur ska man skydda sin hund?
För många är det här ett nytt och obehagligt problem. Fästingarna har nämligen expanderat kraftigt. En studie av fästingarna som publicerades 2012 visade att de blivit fler i sitt gamla utbredningsområde, samtidigt som de spridit sig betydligt längre norrut än tidigare. Förklaringen är av allt att döma främst mildare vintrar.

Jonas MalmstenVaccinera inte
Men det går att leva med fästingar. Det gäller bara att veta hur man ska hantera problemet. Och man behöver inte nappa på allt.
Ibland råds hundägare att vaccinera sina hundar mot borrelios, men det är inte så självklart att det är rätt väg att gå. Jaktjournalen har talat med Jonas Malmsten, som är veterinär med egna jakthundar.
– Vaccinera inte, är hans råd. Dels är det inte testat att vaccinet förebygger klinisk sjukdom, dels är inte borrelios den största risken och mot ehrlichios finns ändå inget vaccin.

Daglig kontroll

Hans rekommendation är i stället att arbeta förebyggande, att förhindra att fästingarna sätter sig på hundarna. Samt att ta bort de fästingar som ändå satt sig fast.
– Det är en låg andel av fästingarna som bär på smitta. Att en del hundar ändå smittas beror främst på för dålig fästingprofylax, att vi inte förebygger fästingbetten.
I dag finns flera medel som håller fästingarna borta från hundarna och Jonas Malmstens tips är att man helt enkelt går in på ett apotek och ber dem om råd.

Fästinghalsband

Smidigast tycker han att fästinghalsbanden är. På senare tid har det kommit en version som hunden kan få ha på sig även då den badar – övriga halsband är giftiga för fisk – så det gör halsbanden till ett ännu bättre alternativ.
Vissa hundar kan få en överkänslighetsreaktion från halsbanden, men då kan man prova något spot-on-preparat i stället.
– Alla preparaten fungerar, säger Jonas Malmsten. Man får välja ett som passar ens hund.

Plocka regelbundet

Välj alltså något medel som håller fästingarna borta från hunden. Håll också koll på hunden och försök se om någon fästing bitit sig fast. Oftast smittar inte fästingen under det första dygnet, så är man snabb att plocka bort dem minskar risken för smitta ordentligt. Jonas Malmsten rekommenderar att man försöker göra det så snabbt som möjligt, men åtminstone inom tre till sex timmar, för att vara på den säkra sidan.
Sist men inte minst ska man komma ihåg att det är en mindre andel av fästingarna som bär på smitta och att bara en mindre andel av de hundar som faktiskt smittas blir sjuka. Så även om fästingarna blivit fler och kanske är nya i dina trakter så går det alltså att minimera riskerna för din hund med relativt enkla medel.

Fästingar är svåra att upptäcka framför allt på långhåriga hundraser.
Siffror om fästingar och hundar

•   79 % av hundägarna hittar fästingar på sin hund minst en gång om året.

•   23 % hittar fästingar på sin hund varje vecka under fästingsäsongen.

•   Under fästingsäsongen 2013 fann hund­ägarna i genomsnitt 15 fästingar på sin hund.

Källa: Online-undersökning på uppdrag av läkemedelsföretaget Merial Norden. 1 545 svenska hundägare över 18 år svarade på frågorna.

Fakta om fästingburna sjukdomar hos hund

•  Borrelios orsakas av bakterien borrelia. Borreliabakterien överförs från fästingen till hunden via fästingens saliv när den suger blod från hunden, men normalt först när fästingen suttit mellan ett och två dygn. I en studie från tidigt 1990-tal hade 5,9 % av undersökta hundar i Götaland antikroppar mot borrelia, men de flesta hundar (upp till 90 %) som infekteras utvecklar aldrig några symtom. Då det sker är inkubationstiden två till fem månader. Borrelios kan bland annat orsaka feber, slöhet, ovilja att äta, hälta och i värsta fall kroniska njurproblem. Sjukdomen kan behandlas med antibiotika.

•  Anaplasmos, även känd som ehrlichios eller fästingfeber. Det är en relativt vanlig smitta, i en studie från tidigt 1990-tal hade till exempel 22 % av undersökta hundar i Götaland anti­kroppar mot bakterien som orsakar sjukdomen. De flesta smittade hundar utvecklar aldrig några kliniska symtom. I de fall hunden insjuknar sker det efter 1–2 veckor med feber, slöhet, ovilja att äta och ofta även smärta och stelhet. Infektionen kan behandlas med antibiotika.

•  TBE orsakas av ett fästingburet virus. De allra flesta hundar som smittas insjuknar inte och i Sverige diagnostiseras ca 1–3 fall per år, även om det troligen finns ett stort mörkertal. Sym­tom är feber, slöhet, vinglighet, okoordinerade rörelser och olikstora pupiller. Från Centraleuropa finns flera fall med dödlig utgång beskrivna. Någon behandling mot TBE finns inte, så sjukdomen förebyggs genom att undvika att hunden blir smittad.

Källor: www.sva.se, MSD Animal Health

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser