Så gör du när du möter björn under jakten

Vad bör jägarna känna till om björn när de jagar älg, rådjur, småvilt och björn? Det har Svenska Jägareförbundet och Naturvårdsverket försökt att beskriva i broschyren Björnmöten. Den sprids till jägare i björnlänen: Värmland, Da­larna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län.

Jägare är den grupp som träffar på flest björnar i naturen. Oftast undviker björnarna själva kontakt med människor och de flesta björnmöten är odramatiska. Men olyckor har hänt och i fjol inträffade den första dödsolyckan med björn på över 100 år. En jägare dog.

Den 16 augusti börjar jaktsäsongen på allvar i Sverige. Då är det bockjakt. Den 21 augusti inleds björnjakten och därefter blir det älgjakt.

Den första delen av broschyren handlar om hur man ska bete sig vid oönskade möten.

– Fler jägare bör vara bra förberedda när de jagar i björntrakter. Det handlar om att ha respekt för björnen, vara försiktig och känna sin hund, säger Rolf Brittas , som samordnar rovdjursfrågor inom Svenska Jägareförbundet.

Hundar är ofta inblandade när björnar skjuts i självförsvar. Hunden kan söka upp en björn och få den efter sig till hundföraren.

En jägare som sitter på pass i skogen eller rör sig försiktigt i skogen kan överraska en björn.

– Vi listar i broschyren olika björnmöten och vad de kan innebära. En överraskad björn kan t.ex. stanna och få överblick över situationen innan den avviker. Att den ställer sig på bakbenen är snarare ett tecken på nyfikenhet, inte aggression, säger Susanna Löfgren , chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Björnjägarna får i broschyren råd om hur de bör träna inför jakten och hur de bör agera i olika jaktsituationer.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser