Så gör du när du möter björn under jakten

Vad bör jägarna känna till om björn när de jagar älg, rådjur, småvilt och björn? Det har Svenska Jägareförbundet och Naturvårdsverket försökt att beskriva i broschyren Björnmöten. Den sprids till jägare i björnlänen: Värmland, Da­larna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län.

Jägare är den grupp som träffar på flest björnar i naturen. Oftast undviker björnarna själva kontakt med människor och de flesta björnmöten är odramatiska. Men olyckor har hänt och i fjol inträffade den första dödsolyckan med björn på över 100 år. En jägare dog.

Den 16 augusti börjar jaktsäsongen på allvar i Sverige. Då är det bockjakt. Den 21 augusti inleds björnjakten och därefter blir det älgjakt.

Den första delen av broschyren handlar om hur man ska bete sig vid oönskade möten.

– Fler jägare bör vara bra förberedda när de jagar i björntrakter. Det handlar om att ha respekt för björnen, vara försiktig och känna sin hund, säger Rolf Brittas , som samordnar rovdjursfrågor inom Svenska Jägareförbundet.

Hundar är ofta inblandade när björnar skjuts i självförsvar. Hunden kan söka upp en björn och få den efter sig till hundföraren.

En jägare som sitter på pass i skogen eller rör sig försiktigt i skogen kan överraska en björn.

– Vi listar i broschyren olika björnmöten och vad de kan innebära. En överraskad björn kan t.ex. stanna och få överblick över situationen innan den avviker. Att den ställer sig på bakbenen är snarare ett tecken på nyfikenhet, inte aggression, säger Susanna Löfgren , chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Björnjägarna får i broschyren råd om hur de bör träna inför jakten och hur de bör agera i olika jaktsituationer.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser