Så blir lodjursjakten

Det börjar bli klart hur den svenska lodjursjakten blir i år. I Mellansverige får endast 13 lodjur skjutas och tilldelningen i flera län är noll. – Inventeringar är för dåliga, och jägarna är för dåliga att rapportera lodjur, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Lodjursjakten pågår mellan 1 och 31 mars. Foto: Istock

Så här besluten jaktkvoterna ut i de olika länen:

Norrbotten: Totalt fyra lodjur i hela Kalix kommun och öster om väg E10 i Överkalix kommun. Så kallad honkvot innebär att jakten avlyses när två honor fällts.

Västerbotten: Sexton lodjur får fällas under årets licensjakt i Västerbotten. Tilldelningen är uppdelad så att sex djur får jagas i de fyra fjällkommunerna och tio djur i övriga delen av länet.

Hoppas på rejäl jakt

I Jämtland sammanträdde viltförvaltningsdelegationen på tisdagen, men inget beslut om jakten är färdigt i länet.

– Det är väldigt mycket lodjur och de har ökat kraftigt i de östra delarna av Jämtland. Samebyarnas representanter berättade om stora problem i renhjordarna. Vi hoppas på en rejäl avskjutning, säger Gun Fahlander, som är ersättare i viltförvaltningsdelegationen i Jämtland för jägarintresset.

I fjol var tilldelningen i lojakten 27 i Jämtland och Gun Fahlander hoppas på minst lika mycket i år. Beslut tas i slutet av veckan eller i början på nästa vecka.

Inventerar in i det sista

Även i Västernorrland dröjer besked om lodjursjakten ytterligare någon vecka.

– Vi försöker att inventera ända in i det sista för att få en så bra bild som möjligt över läget. Besked om jakten kommer närmaste dagarna, säger Lars viklund, vilthandläggare vid länsstyrelsen.

Dalarnas jaktområde för lodjur.

Så här ser det ut med lodjursjakten i de övriga länen:

Gävleborg: Fem lodjur

Dalarna: Sex lodjur

Västmanland: Två lodjur

Värmland: Noll i tilldelning.

Örebro län: Noll i tilldelning.

Uppsala län: Noll i tilldelning

Västra Götaland: Noll i tilldelning

Södra förvaltningsområdet, Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Skåne: Ingen jakt

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser