Ryska vargar ska planteras in i Sverige!

Svenska myndigheter utreder nu möjligheten att hämta vargar från Ryssland och plantera ut i dem svenska skogarna redan i år. Tidigare var tanken att plantera ut vargvalpar från djurparker, men det förslaget säger djurparkerna nej till. Därför kan det nu bli aktuellt att hämta ryska vargar, uppger Sveriges Radio idag.

 – Kan man lösa smittskyddet och de ställer upp på våra krav så är det positivt för det är vargar med en stor genetisk variation och vi kanske kan hitta mer än en linje som kan tillföra någonting, säger Helena Kättström, enhetschef på Jordbruksverket.

Är det vuxna vargar det handlar om?
– Ja, de tar unga vargar så när de vuxit upp blir det unga vuxna vargar.

Hur gamla är de ungefär?
– De har väl hunnit bli ett år ungefär.

Det är bråttom att förstärka den svenska vargstammen. EU-kommissionen kritiserar den svenska vargjakten, och för regeringen är det därför viktigt att så snabbt som möjligt stärka vargstammen genetiskt.

Nyligen berättade miljöminister Andreas Carlgren att vargvalpar från djurparker skulle planteras ut redan i vår. Men djurparkerna säger än så länge nej, bland annat eftersom de anser att tiden är för knapp. För att ändå kunna plantera ut nya vargar redan i år blickar myndigheterna nu mot Ryssland.

– Det finns ett hängn i Ryssland där man föder upp vilda vargar under ganska vilda förhållanden med minimerad mänsklig kontakt och man har erfarenhet av att släppa ut dem och de fungerar som vilda vargar, de har inte blivit tama och oskygga, säger Helena Kättström. Hur många vargar som kan blir aktuellt att föra in från Ryssland är oklart. Det återstår en del frågetecken att lösa innan en eventuell flytt kan påbörjas. Bland annat måste man se till att de inte för mig sig sjukdomar.

– De här smittorna, både rabies och dvärgbandmask, kan ju drabba både andra djur och människor och därför ser vi det som väldigt angeläget att verkligen ta det här på ett säkert sätt. Vi tänker inte ta några risker, säger Helena Kättström.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser