Rutinerad laika styrde upp björnjakten

Strömsund (JJ) Den östsibiriska laikan Ponderforsens Eldar såg till att Adam Jansson, Äppelbo kunde fälla en björn i Långåsen idag.

Hela jaktlaget kunde glädjas åt den östsibiriska laikan Ponderforsens Eldar, som gjorde ett kanonjobb. Foto: Privat

Jaktlaget i Långåsen, Strömsund hade en ny björnspillning på vägen när de kom till jaktmarken i morse. Robin Leandersson, Laholm, som figurerat i lyckade björnjaktssammanhang tidigare år, släppte sin jämttik på spåret.

– Hon hittade björnen rätt så snabbt. Det blev ståndskall bara några hundra meter längre in i skogen. Jag hann in en gång på ståndskallet utan att se något men sedan bröt hon.

Eftersom jämthunden inte längre ville jaga björnen beslöt jaktlaget sig för att ringa in Sven Åke Lindberg från Lit. Han har den sexåriga rutinerade östsibiriska laikan Ponderforsens Eldar, som det redan fällts två björnar för i år.

Efter ett par timmars spårningsarbete reste till slut Eldar björnen och det blev strax ståndskall på nytt. Robin Leandersson smög in och var bara 30 meter från hunden men kunde inte se något.

– Det var tätt vass och efter en stund gick det loss.

Längs med en gammal skogsväg 1,5 km därifrån stod flera passare utställda. Björn och hund kom långsamt rätt emot passlinjen.

Adam Jansson, Äppelbo var den passare som stod bäst till. Han kunde följa hunden på pejlen och björnen kom lugnt upp på vägen 80 meter bortanför honom, där stannade den upp och Adam kunde fälla den.

Björnen, en hanne, vägde uppskattningsvis 170 kilo.

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Björnjaktsprofilerna 2017 – Först ut Roger Bäck

Kungsbacka (JJ) Nu på måndag, den 21 augusti, startar årets licensjakt på björn. Inom de sex nordligaste länen är 216 björnar tilldelade. Intresset är också på topp bland jägarna och allt fler duktiga hundekipage har specialiserat sig.

Forskare ska DNA-analysera vita älgar

Värmland (JJ) Filmen på den vita älgen i Värmland har blivit en internetsuccé, men även forskare har fattat tycke för älgen. Nu ska en grupp från Sveriges Lantbruksuniversitet undersöka vad det är som gör att vissa älgar blir vita.

Hetsig debatt om avlivad attackbjörn

Italien (JJ) Det har uppstått hetsig debatt om avlivningen av en björnhona i Italien. Hon dödade en hundägare och nu protesterar värnarorganisationer mot att björnhonan sköts i lördags.

Fauve vann Basset-SM spår

Lunnahöja (JJ) I helgen avgjordes Basset-SM spår i Lunnahöja, Hässleholms kommun. Arrangör var Sydsvenska Bassetklubben. Segrande ur striden gick Bernt Söderman, Ås med sin Fauve de Bretagne Nimrods Valborg.

Winchester SX4

Funktion, handhavande och ergonomi har förbättrats och gör nya Winchester SX4 till en maskin på lerduvebanor och under jakt. Vapnet är efterföljaren till den framgångsrika halvautomaten Super X3 Black Shadow.

Ovisshetens tid är förbi!

De flesta jakthundar förses i dag med gps-pejlar. Många passkyttar står också med handenheter för att hänga med. Detta är inte bra för den spekulativa delen av jakten

Annonser