Rutinerad laika styrde upp björnjakten

Strömsund (JJ) Den östsibiriska laikan Ponderforsens Eldar såg till att Adam Jansson, Äppelbo kunde fälla en björn i Långåsen idag.

Hela jaktlaget kunde glädjas åt den östsibiriska laikan Ponderforsens Eldar, som gjorde ett kanonjobb. Foto: Privat

Jaktlaget i Långåsen, Strömsund hade en ny björnspillning på vägen när de kom till jaktmarken i morse. Robin Leandersson, Laholm, som figurerat i lyckade björnjaktssammanhang tidigare år, släppte sin jämttik på spåret.

– Hon hittade björnen rätt så snabbt. Det blev ståndskall bara några hundra meter längre in i skogen. Jag hann in en gång på ståndskallet utan att se något men sedan bröt hon.

Eftersom jämthunden inte längre ville jaga björnen beslöt jaktlaget sig för att ringa in Sven Åke Lindberg från Lit. Han har den sexåriga rutinerade östsibiriska laikan Ponderforsens Eldar, som det redan fällts två björnar för i år.

Efter ett par timmars spårningsarbete reste till slut Eldar björnen och det blev strax ståndskall på nytt. Robin Leandersson smög in och var bara 30 meter från hunden men kunde inte se något.

– Det var tätt vass och efter en stund gick det loss.

Längs med en gammal skogsväg 1,5 km därifrån stod flera passare utställda. Björn och hund kom långsamt rätt emot passlinjen.

Adam Jansson, Äppelbo var den passare som stod bäst till. Han kunde följa hunden på pejlen och björnen kom lugnt upp på vägen 80 meter bortanför honom, där stannade den upp och Adam kunde fälla den.

Björnen, en hanne, vägde uppskattningsvis 170 kilo.

 

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Annonser