Rusning efter godkända vapenskåp

Östersund (JJ) Skärpta reglerna för vapenförvaring har inneburit ett uppsving för vapenskåps-försäljningen. De som tänker köpa ett nytt skåp kan få problem eftersom skåpen är slutsålda hos många vapenhandlare.

– Om du beställer ett vapenskåp i dag så får du det i slutet av januari, säger säljaren Johan Ericson på Landbys, i Östersund, till Östersunds Posten. Även hos Abc Vildmarks i Lillänge var det slutsålt i går.
Den senaste tiden har de båda jaktbutikerna märkt av ett ökat sug efter vapenskåp. Hos Landbys har de haft en 50-procentig ökning av antalet sålda vapenskåp de senaste månaderna.
För att veta att ens nuvarande skåp är godkänt så ska det ha märkningen SS 3492. Enligt Johan Ericson ska märkningen sitta på skåpet. Men skåpet kan uppfylla säkerhetskravet även utan den märkningen. Men då behövs det ett godkännande från en särskild tekniker som säger att skåpet ändå uppfyller alla krav.
Visar det sig att man bara behöver byta ut låset kan man göra det. Men det kostar i många fall lika mycket som att köpa ett nytt godkänt skåp. Nya skåp kostar i dag från 3 500 kronor och uppåt.

OBS!
I Januarinumret av Jaktjournalen som finns i handeln den fjärde januari kan du läsa allt om hur du kan gå tillväga för att få ett äldre vapenskåp godkänt.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser