Rusning efter godkända vapenskåp

Östersund (JJ) Skärpta reglerna för vapenförvaring har inneburit ett uppsving för vapenskåps-försäljningen. De som tänker köpa ett nytt skåp kan få problem eftersom skåpen är slutsålda hos många vapenhandlare.

– Om du beställer ett vapenskåp i dag så får du det i slutet av januari, säger säljaren Johan Ericson på Landbys, i Östersund, till Östersunds Posten. Även hos Abc Vildmarks i Lillänge var det slutsålt i går.
Den senaste tiden har de båda jaktbutikerna märkt av ett ökat sug efter vapenskåp. Hos Landbys har de haft en 50-procentig ökning av antalet sålda vapenskåp de senaste månaderna.
För att veta att ens nuvarande skåp är godkänt så ska det ha märkningen SS 3492. Enligt Johan Ericson ska märkningen sitta på skåpet. Men skåpet kan uppfylla säkerhetskravet även utan den märkningen. Men då behövs det ett godkännande från en särskild tekniker som säger att skåpet ändå uppfyller alla krav.
Visar det sig att man bara behöver byta ut låset kan man göra det. Men det kostar i många fall lika mycket som att köpa ett nytt godkänt skåp. Nya skåp kostar i dag från 3 500 kronor och uppåt.

OBS!
I Januarinumret av Jaktjournalen som finns i handeln den fjärde januari kan du läsa allt om hur du kan gå tillväga för att få ett äldre vapenskåp godkänt.

AKTUELLT

Annonser