Rusade så vattnet sprutade

Kungsbacka (JJ) 173 av årets totalkvot på 226 björnar har hittills fällts. Ett par av dem fälldes i helgen. Bland annat fick Kjell Åkesson, Murunäs en häftig upplevelse i passet intill Murunäshöjden i nordvästra Jämtland.

Kjell Åkesson, Murunäs hade filmkameran igång när björnen rusade i pass.

Kjell Åkesson, Murunäs fick i lördags en upplevelse för livet. Då fällde han sin första björn och efter ett härligt ståndarbete av två duktiga jämthundar. Kjell  jagar i fjällkanten i området kring Murunäshöjden tillsammans med sitt jaktlag. Björnen hade varit på benen tidigare redan i onsdags men då fick ingen något läge på den. Jägarna visste dock att det var en rejäl brunbjörn.

– Jag hade bestämt mig för att sitta intill en liten å där björn har gått över andra gånger. Jag visste att det fanns en chans på miljonen att den skulle komma här, säger Kjell.

Hundföraren började banda med jämthunden Karhunkaatajan Lahja som när han går på färska löpor skäller i kopplet. Hunden släpptes och när han fick kontakt släpptes även jämthunden Keltin Aamu på. I en timme hade de två duktiga jämthundarna ståndskall innan det sakta vandrade iväg mot Kjell i gångstånd.

Plötsligt tröttnade björnen och satte av i sken ner mot ån. När Kjell hörde gångståndet satte han sig på knä och osäkrade sin 458:a. Sekunderna senare kommer björnen rusande så vattnet sprutar omkring den. Kjell kunde fälla den med ett skott och björnen blev liggandes mitt ute i ån.

När björnhannen senare vägdes in landande vågen på hela 258 kilo.

Två till för Salomonsson

Även Robert Salomonsson har haft en givande björnjaktshelg. I fredags lyckades hans hundar Turbo och Viking hitta björn i Västernorrland och Erik Hamberg kunde avsluta med att skjuta björnen, en hona på 180 kilo. Senare under helgen fick Roberts flickvän Natalie Jonsson möjlighet att fälla sin femte björn.

Erik Hamberg, Roberts hundar Turbo och Viking och björnen Erik fällde.

Erik Hamberg, Roberts hundar Turbo och Viking och björnen Erik fällde.

Natalie Jonsson och Robert Salomonsson bakom hennes femte björn hittills.

Natalie Jonsson och Robert Salomonsson bakom hennes femte björn hittills.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser