Rusade så vattnet sprutade

Kungsbacka (JJ) 173 av årets totalkvot på 226 björnar har hittills fällts. Ett par av dem fälldes i helgen. Bland annat fick Kjell Åkesson, Murunäs en häftig upplevelse i passet intill Murunäshöjden i nordvästra Jämtland.

Kjell Åkesson, Murunäs hade filmkameran igång när björnen rusade i pass.

Kjell Åkesson, Murunäs fick i lördags en upplevelse för livet. Då fällde han sin första björn och efter ett härligt ståndarbete av två duktiga jämthundar. Kjell  jagar i fjällkanten i området kring Murunäshöjden tillsammans med sitt jaktlag. Björnen hade varit på benen tidigare redan i onsdags men då fick ingen något läge på den. Jägarna visste dock att det var en rejäl brunbjörn.

– Jag hade bestämt mig för att sitta intill en liten å där björn har gått över andra gånger. Jag visste att det fanns en chans på miljonen att den skulle komma här, säger Kjell.

Hundföraren började banda med jämthunden Karhunkaatajan Lahja som när han går på färska löpor skäller i kopplet. Hunden släpptes och när han fick kontakt släpptes även jämthunden Keltin Aamu på. I en timme hade de två duktiga jämthundarna ståndskall innan det sakta vandrade iväg mot Kjell i gångstånd.

Plötsligt tröttnade björnen och satte av i sken ner mot ån. När Kjell hörde gångståndet satte han sig på knä och osäkrade sin 458:a. Sekunderna senare kommer björnen rusande så vattnet sprutar omkring den. Kjell kunde fälla den med ett skott och björnen blev liggandes mitt ute i ån.

När björnhannen senare vägdes in landande vågen på hela 258 kilo.

Två till för Salomonsson

Även Robert Salomonsson har haft en givande björnjaktshelg. I fredags lyckades hans hundar Turbo och Viking hitta björn i Västernorrland och Erik Hamberg kunde avsluta med att skjuta björnen, en hona på 180 kilo. Senare under helgen fick Roberts flickvän Natalie Jonsson möjlighet att fälla sin femte björn.

Erik Hamberg, Roberts hundar Turbo och Viking och björnen Erik fällde.

Erik Hamberg, Roberts hundar Turbo och Viking och björnen Erik fällde.

Natalie Jonsson och Robert Salomonsson bakom hennes femte björn hittills.

Natalie Jonsson och Robert Salomonsson bakom hennes femte björn hittills.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser