Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Ruona Burman var viltsamordnare på Naturvårdsverket när Junselevargen härjade i renskötselområdet. Foto: Naturvårdsverket och privat

Ruona Burman gjorde sig känd för den breda allmänheten i samband med den omtalade finsk-ryska vargtiken som flyttades från renskötselområdet fyra gånger åren 2012-2013.

På den tiden var Ruona viltsamordnare på Naturvårdsverket. Myndigheterna genomförde ett försök att låta flyttvargen och hennes partner upprätthålla revir i renskötselområdet i Junsele. Det möttes av stark kritik från både jägare och rennäringen.

Oöverstigliga problem

Det blev oöverstigliga problem för rennäringen och Naturvårdsverkets personal kom fram till att skyddsjakt var enda utvägen. Skyddsjakterna stoppades dock av överklaganden och våren 2014 försvann vargtiken och hanen spårlöst.

För fyra och ett halvt år sedan blev Ruona Burman först utvecklingsstrateg och sedan chef för naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Jämtland.

Nu har hon lämnat lämnat länsstyrelsen och påbörjat en tillsvidareanställning vid Naturskyddsföreningen. Hennes nya titel är sakkunnig på skogs- och naturvårdsavdelningen.

Urbefolkningens frågor

– Vi arbetar gemensamt med Civil Rights Defenders som är en organisation som bevakar mänskliga rättigheter och har sitt säte i Sverige. Vi ska jobba med frågor om urfolk i samband med nyttjande av naturresurser. Många gånger går frågorna om miljö, naturvårdsintressen och urfolksrättigheter hand i hand, säger Ruona Burman.

Det handlar om hur naturen nyttjas för exempelvis gruvindustri, skogsindustri, vattenkraft och byggande av vägar och järnvägar. Med i samarbetet finns bland annat en samisk expertgrupp.

Du var inte så omtyckt av rennäringen och samerna på den tiden ni försökte låta flyttvargen och hennes partner vara kvar i Junsele. Nu ska du jobba med att tillvarata den samiska befolkningens intressen. Hur ser du på det?

– Vi har faktiskt beslutat, gemensamt från båda håll, att rovdjurfrågan tittar vi inte på. Nu fokuserar vi på frågor där vi ser att det finns stora samverkansmöjligheter, svarar Ruona Burman.

Nöjda med beslut

Jaktjournalen har pratat med personer som drabbats av rovdjur och är nöjda med de beslut  Ruona Burman tagit i egenskap av tjänsteman på länsstyrelsen i Jämtland.

Nyligen tog Naturvårdsverket av länsstyrelsen i Jämtland rätten att besluta om skyddsjakt på järv. Hänger det samman med att du slutar på länsstyrelsen?

– Det råkade bara sammanfalla. Jag hade redan tidigare börjat tänka mig att flytta tillbaka till Stockholm, och därför såg jag mig omkring efter intressanta jobb, svarar Ruona Burman.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser