Rovdjursstammarna minskar

Kungsbacka (JJ) Målsättningen med att minska det totala rovdjurstrycket i Sverige har lyckats. I dag är det endast vargen vars population ökar. De övriga stora rovdjurens tillväxt har bromsats genom ett ökat jakttryck.

Det är Sveriges Lantbruksuniversitet som gått över inventeringssiffrorna på de svenska stora rovdjuren. Enligt de uppgifter som presenterats har bland annat björnstammen de senaste åren minskat med 15 procent.

Lodjursstammens minskning är relativt stor enligt de inventeringar som gjorts. Stammen uppskattas ha minskat med nära 50 procent. Bristfälliga inventeringsunderlag gör dock siffran osäker, men minskningen har medfört att licensjakten ställts in i år.

Vargstammen fortsätter dock att öka. Den pågående licensjakten bidrar dock till att ökningen bromsas något i de områden i Dalarna, Värmland och Örebro jakten pågår.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser