Rovdjursstammarna minskar

Kungsbacka (JJ) Målsättningen med att minska det totala rovdjurstrycket i Sverige har lyckats. I dag är det endast vargen vars population ökar. De övriga stora rovdjurens tillväxt har bromsats genom ett ökat jakttryck.

Det är Sveriges Lantbruksuniversitet som gått över inventeringssiffrorna på de svenska stora rovdjuren. Enligt de uppgifter som presenterats har bland annat björnstammen de senaste åren minskat med 15 procent.

Lodjursstammens minskning är relativt stor enligt de inventeringar som gjorts. Stammen uppskattas ha minskat med nära 50 procent. Bristfälliga inventeringsunderlag gör dock siffran osäker, men minskningen har medfört att licensjakten ställts in i år.

Vargstammen fortsätter dock att öka. Den pågående licensjakten bidrar dock till att ökningen bromsas något i de områden i Dalarna, Värmland och Örebro jakten pågår.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser