Rovdjurspolitiken kostar över 150 miljoner kronor per år!

ÖREBRO(JJ). Kostnaden för rovdjurspolitiken som bedrivs i Sverige uppgår till mer än 150 miljoner kronor per år, detta enligt uppgifter från Naturvårdsverket. Däremot verkar det inte gå att få fram någon uppgift på hur mycket varje enskilt rovdjur kostar.

Sveriges Radio P4 Örebro har ringt till de statliga instanser som fördelar rovdjurspengarna för att fråga vad vargen kostar, det visade sig dock vara allt annat än lätt att få svar på den frågan. 
Orsaken är att kostnaderna ofta slås samman i en kostnadspost för alla stora rovdjur.

Även Bengt-Anders Johansson, M, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, har förgäves försökt få svar på samma fråga. Han frågade riksdagens utredningstjänst. 
– Jag hade ju förväntat mig att jag skulle få per rovdjursslag men det visade sig att det var inte möjligt att få det svaret, säger Bengt-Anders Johansson till Sveriges Radio P4 Örebro. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser