Rovdjursforskare anfölls av björn under märkningsarbete

JOKMOKK(JJ). I måndags anfölls rovdjursforskaren Peter Segerström av en björn under ett märkningsarbete. Hans kamrater lyckades få stopp på angreppet med hjälp av käppar. Peter Segerström ådrog sig dock skador på både underarmar, en hand och ett ben.

Han och kollegorna i ren- och björnprojektet skulle märka en stor björnhona utanför Kåbdalis. Efter att björnen skjutits med bedövningspil från helikopter föll den sedan på en myr. 
– Den låg helt stilla. Jag kastade några snöbollar och en käpp på den och fick ingen reaktion. Jag tog tag i bakhasorna och drog den en meter ner i vattnet för att kyla av den. Då vände den sig och kom över mig och bet i benet, jag tog mig upp på något vis och försökte skydda ansiktet från tänderna och höll fast i björnkinden för att hålla reda på huvudet, då högg den i armen, jag tog fast i andra kinden och den högg hela tiden tills de som var med, Rune Stokke och Einar Segerström, avledde den genom att vifta med småfuror som de drog loss så den bet där i stället, berättar Peter Segerström för Norrbottens-Kuriren.

Därefter föll björnen och verkade ha slut på krafterna. Peter och kollegorna sprang från platsen. 
Sedan flögs Peter med helikoptern till vårdcentralen. Därefter fördes han till Gällivare sjukhus för vidare vård. 

Björnmärkningen ingår i samarbetsprojektet mellan björnprojektet och Udtja sameby och man ska försöka finna svar på hur björnen påverkar renarna i området.
Viltskadecenter har huvudansvaret för projektet.
Det här rapporterar Norrbottens-Kuriren.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser