Rovdjursforskare anfölls av björn under märkningsarbete

JOKMOKK(JJ). I måndags anfölls rovdjursforskaren Peter Segerström av en björn under ett märkningsarbete. Hans kamrater lyckades få stopp på angreppet med hjälp av käppar. Peter Segerström ådrog sig dock skador på både underarmar, en hand och ett ben.

Han och kollegorna i ren- och björnprojektet skulle märka en stor björnhona utanför Kåbdalis. Efter att björnen skjutits med bedövningspil från helikopter föll den sedan på en myr. 
– Den låg helt stilla. Jag kastade några snöbollar och en käpp på den och fick ingen reaktion. Jag tog tag i bakhasorna och drog den en meter ner i vattnet för att kyla av den. Då vände den sig och kom över mig och bet i benet, jag tog mig upp på något vis och försökte skydda ansiktet från tänderna och höll fast i björnkinden för att hålla reda på huvudet, då högg den i armen, jag tog fast i andra kinden och den högg hela tiden tills de som var med, Rune Stokke och Einar Segerström, avledde den genom att vifta med småfuror som de drog loss så den bet där i stället, berättar Peter Segerström för Norrbottens-Kuriren.

Därefter föll björnen och verkade ha slut på krafterna. Peter och kollegorna sprang från platsen. 
Sedan flögs Peter med helikoptern till vårdcentralen. Därefter fördes han till Gällivare sjukhus för vidare vård. 

Björnmärkningen ingår i samarbetsprojektet mellan björnprojektet och Udtja sameby och man ska försöka finna svar på hur björnen påverkar renarna i området.
Viltskadecenter har huvudansvaret för projektet.
Det här rapporterar Norrbottens-Kuriren.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser