Rovdjursföreningen säger nej till vargjakt!

Svenska Rovdjursföreningen, region Västra Götaland, med cirka 475 medlemmar, vill inte tillåta någon vargjakt i länet. Istället kan man tänka sig att låta plocka bort 14 dagar gamla valpar ur lyorna som ett sista alternativ till jakt.

I ett remissyttrande hävdar rovdjursföreningen i Västra Götaland att traditionell jakt kan störa den sociala strukturen i vargflocken.

Föreningen vill inte heller att man ska försöka skjuta bort hela revir, då enstaka individer ändå kan bli kvar. Mycket talar ändå för att reviren blir bosatta igen.  

– Här i Götaland har vi inte så många vargar att man inte behöver skjuta bort individer. Vi anser att man kan nyttja skyddsjakt om problemindivider dyker upp, hävdar Kristian Bernstone, Skottfjället, Brasta, i region Väst.

Föreningen menar också att om beståndsbegränsande jakt krävs ska det ske i revir med stora problem. Några sådana problem finns inte i Västra Götlanad menar man i sitt remissvar till länsstyrelsen.

– I Bredfjällsreviret hade vi en varg ifjol som vi tror blev sparkad av en aggresiv älg. Därefter kunde den bara ta tamdjur, bland annat ett 80-tal får. Den sköts sedan under skyddsjakt och därefter har vi nästan inte haft några problem i reviret. Bara någon hund och får har tagits av varg i år, förklarar Bernstone.
 

AKTUELLT

Webbradio: ”Vi har ingen regional vargförvaltning”

Gävleborg (JJ) – Problemet är att vi inte har någon regional förvaltning av vargstammen. Det är några få län som ska bära hela det nationella målet. Det säger Jägareförbundets Per Mellström när han kommenterar jägaren Jonas Heimers beslut, att sluta rapportera rovdjur till länsstyrelsen.

Annonser