Foto: Per Jonson

Rovdjursföreningen avgör vad som är lagligt

Att den svenska rovdjursförvaltningen, med allt vad den innebär som ständiga överklaganden vid licens- och skyddsjakter, förhalade beslut och forskning som görs om då resultaten inte blir de förväntade för värnarsidan, har blivit en regel utan undantag.

Vi jägare har läst spaltmeter om denna cirkus, inte minst här i Jaktjournalen. Jag minns också hur Naturvårdsverket misstänkliggjordes, med all rätt, för att gå värnarsidan till mötes. I dag är det inga löst grundade rykten om att Naturvårdsverket gärna samarbetar med Svenska Rovdjursföreningen. Det är rena fakta och avspeglar sig i att flera tjänstemän också sitter eller har suttit i Rovdjursföreningens styrelse.

Rekryterar från verket

Vid vårens årsmöte i Rovdjursföreningen valdes Torbjörn Nilsson till ny ordförande. Han har tidigare forskat och skrivit sårbarhetsanalyser för stora rovdjur åt Naturvårdsverket. Tidigare har även Anders Bjärvall, rovdjursansvarig vid verket i 30 år, suttit i Rovdjursföreningens styrelse. Men Torbjörn Nilsson blir inte den ende med ett förflutet i Naturvårdsverket. Vid sin sida kommer han även att ha den numera pensionerade rovdjursexperten Robert Franzén, som gjorde sig känd för att tala klarspråk och, i samband med en intervju för några år sedan, hävda att samer tjuvjagade stora rovdjur. I samband med valet som ordförande tackade Nilsson mötet med att förklara att om regeringen fortsätter att tillåta vargjakt på ett sätt som ”vi” anser olagligt, ska vi fortsätta jobba mot det.

”Rovdjursliga”

Med andra ord, svensk rovdjursförvaltning styrs inte av Sveriges riksdag utan av en ”rovdjursgruppering” som består av Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och tjänstemän vid Naturvårdsverket som själva avgör när till exempel vargjakt ska anses vara laglig. De har tveklöst arbetat mycket framgångsrikt under många år och lyckades så sent som i vintras att helt stoppa vargjakten i Värmland där cirka 70 procent av den svenska vargstammen finns. Nu hoppas jag att regeringen och riksdagen tar sig tid att skapa en objektiv förvaltning, ett beslut som kan leda till att Naturvårdsverket förlorar sitt uppdrag i frågan.

Aktuell björnförvaltning

En annan fråga som är högaktuell nu är den alltmer ökande skyddsjakten på björn. Jägareförbundet i Norrbotten har med all rätt reagerat och vill i stället se en ökning av licenstilldelningen. De ser problemet med att björnen alltmer betraktas som ett skadedjur som ska avlivas med helikopter. De vill i stället behålla björnen som ett vilt som ska jagas med respekt och med hög etik. Tyvärr har det varit svårt för Jägareförbundet att få Naturvårdsverket och politiker att lyssna på jägarintressena. Men med inledningen av min ledare är det kanske lättare att förstå hur värnarsidans arbete, med sitt stöd på Naturvårdsverket lyckats driva sin linje framgångsrikt.