Rovdjursförening spred falska nyheter

Kungsbacka (JJ) Tidigare i veckan kördes ett lodjur på av ett tåg norr om Gävle. Ett hål i halsen på kroppen gjorde att flera medier direkt spann på misstanken om tjuvjakt. Rovdjursföreningen gick längst och skrev på sin Facebooksida att lodjuret skjutits ihjäl. Svaren från Statens Veterinärmedicinska anstalt visar nu tydligt att föreningen sprider lögner för att smutskasta jägare.
Rena rama fantasier. Rovdjursföreningen gör en höna av en fjäder.

Redan innan Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala genomfört obduktionen fanns flera omständigheter som talade för att Rovdjursföreningen diktat ihop sina anklagelser. Deras nyhet stämde inte överens med verklighetens scenario i samband med olyckan.

Hans-Olof Sundström på Polismyndigheten i Gävle kan nu meddela Jaktjournalen vad SVA svarat efter utförd obduktion.
– Lodjuret har inte blivit skjutet. Det fanns inga kulhål eller rester av kulor i kroppen. Djuret har dött av yttre trubbigt våld i samband med påkörseln. Det är finns inga oklarheter alls. Vi har nu skickat ärendet vidare till miljöåklagare för att det ska avskrivas, säger han.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser