Rovdjursexpert tror att rävar slagit rådjur

KALMAR(JJ). Länsstyrelsens rovdjursexpert Robert Briland tror att det var rävar som slog ett rådjur utanför Böle. - Det är typiskt för räven att tugga av huvudet på rådjuret och bära iväg med det.Rent spontant tror jag därför mer på att det är rävar som slagit rådjuret, säger Robert Briland till Barometern.se/OT.se.

Birgitta Dawentorp, som bor norr om Persmåla utanför Böle, är dock övertygad om att det var varg hon såg på torsdagskvällen när hon gick ut med en av sina hundar. 
Hon hade ficklampan med sig och upptäckte något en bit bort , själv menar hon att det var två vargar som hon sedan lyste rakt i ögonen.

Briland pratade med Birgitta Dawenport på telefon i helgen, men eftersom spåren då var översnöade åkte han aldrig ut till platsen. Därför vill ha avstå att säga om det var varg eller inte.
Briland betonar också att rävar faktiskt kan slå ett rådjur.
Det här rapporterar Barometern.se/OT.se.

 

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser