Rovdjurens kostnader för samhället utreds

Stockholm (JJ) Regeringen beslutade nu i veckan att rovdjurens kostnader för samhället ska utredas. Jägare och brukarorganisationer har under flera år efterfrågat en socioekonomisk kalkyl och nu ser det ut som om den blir verklighet.

Det var i onsdags som regeringen beslutade att ge Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), i samråd med berörda myndigheter, i uppdrag att kartlägga hur landsbygdsföretagens ekonomi, inklusive indirekta kostnader, påverkas av angrepp från de stora rovdjuren.

SLU ska också föreslå en ny ersättningsmodell för landsbygdsföretag med inriktning mot i första hand mjölk-, får- och nötköttsproduktion, fäbodbruk och biodling, som kan kompensera merkostnaderna som direkta och indirekta skador från rovdjur medför. Ersättning för skador av rovdjur på hägnat vilt ska också övervägas.

SLU ska också undersöka under vilka omständigheter allvarlig skada av fredade rovdjur på hägnat vilt, fisk- och biodling bör förebyggas med skyddsjakt. I uppdraget ingår också att undersöka om bidrag bör lämnas för åtgärder som förebygger rovdjursangrepp på hägnat vilt, biodling eller liknade verksamheter.
Eskil Erlandsson tycker utredningen är viktig. Foto: Lina Tengström
I dag är det svårt att bedriva biodling i områden där det förekommer björn. SLU ska lämna förslag som tillåter att fortsatt produktion av honung möjliggörs i hela landet. I dag kan landsbygdsföretag få ersättning för döda eller skadade djur, vilket enligt vargkommitténs betänkande är en liten del av kostnaderna för den drabbade djurägaren. Det är därför angeläget att ersättningen till den drabbade djurägaren ses över.

Även branscher som inte får ersättning påverkas av rovdjursförekomst. För att få en mer faktabaserad dialog om de stora rovdjuren ser regeringen ett tydligt behov av att utreda hur rovdjursangrepp påverkar landsbygdsföretagens samlade ekonomi.

– För mig är det viktigt att människor ska kunna driva verksamheter med djur även i de områden där de stora rovdjuren finns. Då måste också samhället ge en rimlig ersättning till djurägare vars djur utsatts för rovdjursangrepp. För att vi ska kunna göra det behöver vi en kartläggning över hur landsbygdsföretagens ekonomi påverkas av rovdjursangreppen, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Regeringsuppdraget ska slutredovisas den 31 augusti 2015.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser