Rovdjuren tar hälften av renarna

Dalarna (JJ) Idre sameby i nordvästra Dalarna skulle enligt Länsstyrelsens första vargjaktsbeslut haft licensjakt på varg. Samebyn protesterade dock eftersom de på grund av rovdjurstrycket måste kunna göra akutinsatser när det krävs.

Länsstyrelsen i Dalarna hörsammade samebyns önskan och ändrade beslutet. Nu kan samebyn vid problem med vargar i områden där renarna uppehåller sig, ansöka om skyddsjakt i stället.

Varje år tas omkring hälften av samebyns renar som är avsedda för slakt av rovdjur. Det rör sig om cirka 1 000 djur om året som blir björn, lo, järv, örn och vargmat.

– Det har varit en trend med fler och fler rovdjur. Men de senaste åren har björnstammen minskat och det beror på skyddsjakt och jag hoppas att det märks i år. i fjol hade vi tolv vargar inne i renhjorden i olika omgångar. De dräper mycket renar, skärrar renarna och skingrar dem. Det händer att vi lagt ned ett stort jobb med att samla ihop renhjorden och så kommer en varg och splittrar hela hjorden. Att bedriva renskötsel tillsammans med varg går inte, säger samebyns ordförande Benny Jonsson till Borlänge tidning.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser