Rovdjuren tar hälften av renarna

Dalarna (JJ) Idre sameby i nordvästra Dalarna skulle enligt Länsstyrelsens första vargjaktsbeslut haft licensjakt på varg. Samebyn protesterade dock eftersom de på grund av rovdjurstrycket måste kunna göra akutinsatser när det krävs.

Länsstyrelsen i Dalarna hörsammade samebyns önskan och ändrade beslutet. Nu kan samebyn vid problem med vargar i områden där renarna uppehåller sig, ansöka om skyddsjakt i stället.

Varje år tas omkring hälften av samebyns renar som är avsedda för slakt av rovdjur. Det rör sig om cirka 1 000 djur om året som blir björn, lo, järv, örn och vargmat.

– Det har varit en trend med fler och fler rovdjur. Men de senaste åren har björnstammen minskat och det beror på skyddsjakt och jag hoppas att det märks i år. i fjol hade vi tolv vargar inne i renhjorden i olika omgångar. De dräper mycket renar, skärrar renarna och skingrar dem. Det händer att vi lagt ned ett stort jobb med att samla ihop renhjorden och så kommer en varg och splittrar hela hjorden. Att bedriva renskötsel tillsammans med varg går inte, säger samebyns ordförande Benny Jonsson till Borlänge tidning.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser