Rovdjuren ökar i Gävleborg

Gävle (JJ) Inventeringsresultatet från Länsstyrelsen i Gävleborgs län visar att både lodjuren och vargarna ökar i länet.

Lodjurspopulationen ökar i Gävle borgs län. Vargpopulationen likaså. Foto: Istock

Senaste inventeringssäsongen återfanns det 19,5 familjegrupper lodjur i länet (fem familjegrupper delas med andra län). Omräknat i individer är det cirka 110 lodjur. Förra säsongen kvalitetssäkrades 15 föryngringar.

Vargstammen i länet har fortsätter också att öka. Förra våren föddes åtta vargkullar fördelat på 14 revir. De senaste två inventeringsåren har vargstammen i länet ökat från tre föryngringar till åtta föryngringar.

Vinterns förhållanden möjliggjorde ingen järvinventering i länet via spår men kameror har dokumenterat individer i framför allt länet norra och nordvästra delar. Någon björninventering har genomförts men Länsstyrelsen planerar att utföra en spillningsinventering tillsammans med jägare och allmänhet år 2017.

Läs hela inventeringsrapporten här>>

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser