Rovdjuren är orsaken till att renantalet sjunker

JÄMTLAND(JJ). Det är rovdjuren som är orsaken till att renantalet sjunker i Jiingevaerie sameby, trots att man inte slaktat på två år. Detta slår en ny rapport fast, som Svenska Samernas Riksförbund, SSR, tagit fram.

– Det är tungt, mycket tungt – på flera sätt. Dels för att man inte får gehör för åtgärder. Det vi behöver är att ta bort en massa rovdjur. Det är tungt för att vi behöver ju lönsamhet. Vi behöver ju utkomst någonstans ifrån, säger Marienne Persson, ordförande för Jiingevaerie sameby, till Sveriges Radio Sameradion.

SSR har tittat på vilken inverkan rovdjurssituationen haft på samebyn sedan mitten av 90-talet och fram till i dag. Rapportern visar att man inte slaktat kalv på grund av rovdjurssituationen, men ända sjunker alltså renantalet. 
Persson säger till Sveriges Radio Sameradion att de nu måste få bort en massa rovdjur och att man inte klarar av någon varg alls. 

Enligt Persson har rapporten tagits fram bland annat för att visa att inte renskötarna orsakat problemen med felaktig skötsel av renarna.
Det här rapporterar Oddasat.se

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser