Rovdjur orsakade massdöd bland renar

Jokkmokk (JJ) Rovdjur har i år orsakat vad som klassificeras som massdöd på renar i tre samebyar. Väster om Jokkmokk har järv dödat ett 20-tal renar men Tuorpons sameby har små förhoppningar på skyddsjakt.

Vi har en järvhona inom området som nyss fått ungar och vi vet att det är svårt att få skyddsjakt i det läget, säger Nils Petter Pavval, samebyns ordförande.
Renskötarna försöker bevaka sina djur, men räknar ändå med fler förluster.

– Jag tror definitivt att järvarna kommer att dräpa fler renar. Betesläget är dåligt så det är svårt att hålla renarna samlade, de är utspridda i mindre grupper, säger Nils Petter Pavval. Förutom Tuorpon har samebyarna Talma och Saarivuoma i Kiruna i år anmält att de drabbats av massdöd på grund av rovdjur.

För att skada ska betraktas som allvarlig ska den vara större än de skador som rovdjuren normalt orsakar, säger Caroline Essenberg vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Men det är ovanligt med skyddsjakt på rovdjur med ungar.
– Om det ska beviljas måste skadorna vara så allvarliga att de överstiger etiken av att skyddsjaga en hona som har ungar, säger Caroline Essenberg, till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser