Rovdjur orsakade massdöd bland renar

Jokkmokk (JJ) Rovdjur har i år orsakat vad som klassificeras som massdöd på renar i tre samebyar. Väster om Jokkmokk har järv dödat ett 20-tal renar men Tuorpons sameby har små förhoppningar på skyddsjakt.

Vi har en järvhona inom området som nyss fått ungar och vi vet att det är svårt att få skyddsjakt i det läget, säger Nils Petter Pavval, samebyns ordförande.
Renskötarna försöker bevaka sina djur, men räknar ändå med fler förluster.

– Jag tror definitivt att järvarna kommer att dräpa fler renar. Betesläget är dåligt så det är svårt att hålla renarna samlade, de är utspridda i mindre grupper, säger Nils Petter Pavval. Förutom Tuorpon har samebyarna Talma och Saarivuoma i Kiruna i år anmält att de drabbats av massdöd på grund av rovdjur.

För att skada ska betraktas som allvarlig ska den vara större än de skador som rovdjuren normalt orsakar, säger Caroline Essenberg vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Men det är ovanligt med skyddsjakt på rovdjur med ungar.
– Om det ska beviljas måste skadorna vara så allvarliga att de överstiger etiken av att skyddsjaga en hona som har ungar, säger Caroline Essenberg, till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser