Rovdjur ett problem för många samebyar

VÄSTERBOTTEN(JJ). Ett högt rovdjurstryck är något som många samebyar lider av. Det framgår av en rundringning som Sveriges Radio Sameradion gjort till flera samebyar i Dalarna, Västerbotten och Jämtland. Så även om våren varit bra så har rovdjurstrycket gjort att en del samebyar fått ett sämre resultat under den kalvmärkning som gjorts i år.

– Det är ju rovdjuren. Den här betesvintern den var ju hur perfekt som helst. Sen kom det ju tidig vår, och fint väder under kalvningen så det kan ju inte skiljas någon väderlek eller betesförhållanden. Det är ju det samlade rovdjurstrycket, säger Jörgen Jonsson, ordförande i Idre sameby i Dalarna, till Sveriges Radio Sameradion.

Rovdjurstrycket ska även ha inneburit sämre med kalv i Ohredake och Måttådalens samebyar.
Att en grupp lodjur tagits bort tros vara anledningen till att det gått bättre för Jovnevaerie sameby.

Enligt Sameradion så är det flera samebyar som menar att det är rovdjursbevakningen som är viktigast för vilket resultat man sedan får vid kalvmärkningen.
Det är 11 av 17 samebyar som svarat på Sameradions frågor.
Det här rapporterar Oddasat.se.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser