Rovdjur ett problem för många samebyar

VÄSTERBOTTEN(JJ). Ett högt rovdjurstryck är något som många samebyar lider av. Det framgår av en rundringning som Sveriges Radio Sameradion gjort till flera samebyar i Dalarna, Västerbotten och Jämtland. Så även om våren varit bra så har rovdjurstrycket gjort att en del samebyar fått ett sämre resultat under den kalvmärkning som gjorts i år.

– Det är ju rovdjuren. Den här betesvintern den var ju hur perfekt som helst. Sen kom det ju tidig vår, och fint väder under kalvningen så det kan ju inte skiljas någon väderlek eller betesförhållanden. Det är ju det samlade rovdjurstrycket, säger Jörgen Jonsson, ordförande i Idre sameby i Dalarna, till Sveriges Radio Sameradion.

Rovdjurstrycket ska även ha inneburit sämre med kalv i Ohredake och Måttådalens samebyar.
Att en grupp lodjur tagits bort tros vara anledningen till att det gått bättre för Jovnevaerie sameby.

Enligt Sameradion så är det flera samebyar som menar att det är rovdjursbevakningen som är viktigast för vilket resultat man sedan får vid kalvmärkningen.
Det är 11 av 17 samebyar som svarat på Sameradions frågor.
Det här rapporterar Oddasat.se.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser